top of page

Sammenligningsfellen


"Å Gud, jeg takker deg at jeg ikke er som andre mennesker – ranere, skurker eller Gud forby, slik som denne tolleren” sa denreligiøse lederen på Jesu tid. Selv om de fleste av oss aldri ville tenke på å si disse ordene ut høyt, men dersom vi er ærlige mot oss selv, har vi alle fra tid til annen lekt med disse tankene - selv om vi ikke helt har gått i ”Sammenligningsfellen”.


Eller, kanskje har du gått i den andre enden av sammenligningsfellen. Har du noen gang våknet opp om morgenen og av en eller annen grunn har du endt opp med å sjekke din sosiale media konto? Idet du begynner å scrolle nedover, ser du at en av vennene dine er på enda en ferietur! Når du begynner å kjøre til jobben den dagen tenker du: ”Hø, det må være kjekt… og før du vet ordet av det synes du synd på deg selv fordi nå sammenligner du din hverdag med en annens høydepunkt i livet. Dersom vi ikke er forsiktige, er vi i ferd med å gå i sammenligningsfellen, men denne gangen føler vi oss mindre enn andre.


Problemet med å sammenligne oss med andre er at det kan lede oss inn i 2 forskjellige feller. Det kan enten få oss til å føle at vi er over noen andre eller at vi er under noen andre – og ingen av dem er sunne. Dersom vi forblir i denne fellen altfor lenge, kan det faktisk hindre oss i å løpe vårt eget løp godt. Så hva kan vi gjøre dersom vi holder på å gå i sammenligningsfellen? Etter min mening gir Jesus oss et utmerket svar i Johs. 21:21-22.

”Da Peter ser ham, sier han til Jesus: ”Herre, hva da med ham?”

Jesus sier til ham: ”Om jeg vil at han skal leve til jeg kommer, hva angår det deg? Følg du meg!””


Det som skjer her er at Jesus hadde nettopp gjenopprettet Peter og satt han tilbake i en lederskaps posisjon. Dette er bare kort tid etter en av Peter sine største feilsteg som en Jesu disippel.

Umiddelbart ser Peter på Johannes og sier: ”Herre, hva da med ham?” Jesu respons kan summeres opp i 3 ord: ”Følg du meg”. Denne enkle, men likevel kraftfulle sannheten vil være din og min stige ut av sammenligningsfellen.


Å fokusere på Jesus vil hjelpe deg til å forbli på den stien som Gud har valgt for deg, og det er Gud som til syvende og sist bestemmer din verdi. Bibelen sier at når vi sammenligner oss med hverandre er det uklokt. Det er et ordtak som jeg hørte for mange år siden som sier noe slikt som ”alle er født som en original, men mange dør som en kopi”. Jeg liker det! Så jeg oppmuntrer deg til å gå ut og følge Jesus. Å feste øynene dine på Ham og det Han gjør i livet ditt, vil hjelpe deg til å holde deg unna fellen.

Comments


bottom of page